Шоколадов кекс с червено вино
Необходими продукти
125 г меко масло
180 г кафява захар
150 г бяла захар
3 яйца, на стайна температура
кората от един портокал, настъргана
250 мл червено вино
200 г брашно
60 г какао
1 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
Фурната се загрява на 180 градуса C. Форма за кекс с диаметър 23 см се намазва с масло и поръсва с какао. Брашното, какаото, содата, бакпулверът и солта се смесват в купа. Маслото се разбива с двата вида захар, докато сместа побелее и стане пухкава. Добавя се яйцето и портокаловата кора. Сухите съставки и виното се добавят на части, като се редуват.
Не се притеснявайте, ако при добавянето на виното сместа изглежда пресечена. Това е нормално.
След като се добавя цялото количество брашно, тестото ще изглежда добре. Сместа се изсипва в кексовата форма и се пече за 35-40 минути или докато клечка, забита в центъра, излезе суха. Оставя се за 5-10 минути във формата, след което се обръща и се оставя да се охлади напълно.