Бърза разядка с нахут
Необходими продукти:
нахут - 300 г сварен или 150 г суров
сусамов тахан - 2 с.л.
лимонов сок 2 с.л.
зехтин - 4 с.л.
Начин на приготвяне:
Ако използвате сух нахут, трябва да знаете, че той задължително се обработва предварително. Накисвате го във вода и го оставяте да престои една нощ. Ако използвате нахут от консерва, това не е необходимо. Сварявате, докато зрънцата омекнат, и го отцеждате от водата. Нахутът изисква доста време за варене, около час ще е достатъчен. След като се свари добре, претрийте с ръце, за да паднат люспите от зрънцата, и изплакнете под течаща вода.
Следващата стъпка от приготвянето на хумус е да изсипете сварения нахут, тахана, лимоновия сок, солта и зехтина в блендер или в кухненски робот и да разбиете до получаването на хомогенна смес, което става за около минута. Ако добавяте подправки или чесън, сега е моментът да ги разбиете с останалите продукти.