Кисело зеле с ребра
Необходими продукти:
750 г свински ребра
1 кисела зелка
2- 3 зърна бахар
1 дафинов лист
щипка сол
100 мл зелева чорба
1/2 ч.л. сладък червен пипер
Начин на приготвяне:
Ребрата се измиват и слагат в тенджера. Налива се 500 мл вода и се оставят да поврат 30 минути на слаб огън, след което съдът се оттегля. Свинските кокали се изваждат в чиния, а бульонът се прецежда. Махат се външните листа на зелката. Тя се измива, след което се реже на ситно. Задължително се отстранява кочанът. В гювеч се зарежда половината от киселото зеле. Върху него се подреждат ребрата. Отгоре се затрупват с останалото нарязано зеле. Поръсва се с щипка сол, 2- 3 зърна бахар и 1/2 ч.л. червен пипер. Ястието се полива със 100 мл зелева чорба и 2-3 ч.ч. прецеден свински бульон. Гювечът се похлупва. Манджата се пече на умерена фурна 60 минути. Накрая се отхлупва и се оставя да се пече още 10 минути да хване коричка.