Лесно патешко магре
Необходими продукти:
патешко магре - 1 бр. голямо (Гърди с кожа)
сол - на вкус
сладко - боровинки, портокали /по избор/
Начин на приготвяне:
Патешкото месо почистете от възможни жилички и излишни мазнини по повърхността. Оставете на стайна температура 1 час, след което попийте влагата и ако има отделена кръв - с кухненска хартия.
Загрейте тиган с дебело дъно на умерен огън, почти слаб, и поставете магрето с кожата надолу, като предварително я посолите леко. Печете така 10 минути, зависейки от дебелината на подкожната мазнина. Трябва лека полека тя да се стопи и остане тънка.
След като мазният слой изтънее, увеличете огъня почти до максимум, отстранете и останалата отделена патешка мас и щом кожичката се запече добре и стане на вид хрупкава, обърнете от другата страна.
За розова вътрешност на месото печете 2 минути, за средно изпечено - 3-4 минути, а за добре препечено - 5 минути.
Извадете и завийте магрето с алуминиево фолио за 7-8 минути, след което нарежете на филийки и ако желаете, запечатайте всяко едно парченце за секунди от всяка страна на силен огън.
На дъното на чиния сложете тънък пласт сладко по избор, отгоре подредете филийките патешко магре и посолете.