Миниеклери
Необходими продукти:
олио - 1/2 ч.ч.
вода - 1 ч.ч.
брашно - 200 грама
яйца - 4-5 броя
прясно мляко - 500 мл
за крема:
захар - 7-8 с.л.
яйца - 2 броя
брашно - 4-5 с.л.
захар - на пудра за поръсване
Начин на приготвяне:
Сложете водата да заври заедно с олиото. Изсипете брашното наведнъж, отместете съда от огъня и бъркайте енергично, докато се получи гладка смес.
Оставете сместа да изстине, след което прибавете яйцата едно по едно, като бъркате непрекъснато.
Сместа за еклерите се поставя в пош и се оформят малки форми върху фолио или хартия за печене.
Загрейте фурната до 160 градуса и сложете миниеклерчетата да се изпекат до зачервяване (без да отваряте фурната). Когато са готови, не бързайте да ги вадите, а оставете еклерчетата да изстинат на леко отворена и изключена фурна.
За да приготвите крема, сложете млякото и захарта да заврят. Разбийте яйцата с миксер, прибавете брашното и 50-60 мл мляко или вода, докато се получи кашица. На тънка струя сипвайте кашицата в горещото мляко, разбърквайте енергично и внимавайте да не се получат бучки.
Миниеклерите се пълнят с удължената приставка на шприц с крема. Накрая се поръсват с пудра захар.