Шаран с кисело зеле, праз и гъби
Необходими продукти:
1 шаран около 1 кг
1 ч. ч. брашно
100 мл олио за пържене
200 г заквасена сметана
2 с. л. олио за зелето
2 стръка праз, ситно нарязани
1 сушена червена чушка, ситно нарязана
250 г печурки, нарязани на филийки
1 ч. ч. орехи, едро нарязани и леко запечени
1 кг кисело зеле, тънко нарязано
Начин на приготвяне:
Шаранът се филетира и се нарязва на парчета. Всяко парче се топва в брашното и се изпържва леко в сгорещеното олио. Слага се да се отцеди върху кухненска хартия. Сметаната се разбърква със солта и пипера и всяко парче се намазва от всички страни с нея. Загрява се олиото за зелето и в него се слага първо празът, разбърква се 3-4 мин. и се добавят гъбите. Щом се изпари отделената течност, се прибавят орехите и чушката. Слага се зелето, разбърква се и се оставя да се задуши под капак 10 мин. Зелето се сипва в тавичка и отгоре се подрежда рибата. Всичко се запича на 180 градуса С за 20 - 30 мин.