Пълнена тиква
Необходими продукти:
тиква цигулка около 3 кг
4 с.л. зехтин
2 стръка праз
2 моркова, нарязани на кръгчета
1 дюля, нарязана на малки кубчета
1 с.л. стафиди
1 пащърнак, нарязан на малки кубчета
пушен червен пипер
1 ч.ч. сварен бял боб
2 ч.ч. сварен черен боб
1 сушена червена чушка, натрошена
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквата се срязва наполовина, почиства се от семките и власинките. Посолява се и се намазва с 1 с. л. зехтин. Запича се в загрята фурна на 180 градуса за около час, докато омекне. Останалият зехтин се загрява и в него се слагат празът, морковът и пащърнакът. Разбъркват се, докато леко се зачервят, слагат се дюлята, пушеният пипер, сушената чушка, бобът и стафидите. Всичко се оставя да поври 10 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус. Пълнежът се сипва в запечените половинки тиква и се пече в загрята фурна още 20 мин.