Кекс с конфитюр и орехи
Необходими продукти:
3 яйца
180 г фина кристална захар
125 мл олио
250 г кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 пакетче ванилена захар
200 г вишни, череши или смокини от сладко, отцедени от сиропа
200 г брашно
100 г орехи, едро смелени
1 ч. л. масло
2 с. л.смляна галета
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта на гъст бял крем на бързи обороти за 3 мин. На тънка струя се прибавя олиото. Киселото мляко се разбърква със содата. При яйцата се слагат ванилената захар и сладкото, като се разбърква с бъркалка. Прибавя се половината от пресятото брашно с бакпулвера, разбърква се, сипва се половината от киселото мляко, разбърква се и пак се добавят брашно и мляко последователно. Накрая се слагат орехите. Сместа се сипва във форма за кекс, намазана с масло и поръсена с галета. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 25-30 мин. Кексът се обръща да се охлади върху решетка. Още горещ се поръсва с пудра захар.