ОРИЗ ПИЛАФ В ДВА ВАРИАНТА
Необходими продукти:
1 ч.ч. кръглозърнест ориз
5 с.л. ситна паста (арпа фиде, кускус, звездички, късо фиде)
3-4 с.л. олио
1 с.л. сол
400 мл вода
2 бучки захар
2 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Първи вариант:
Оризът се измива в гевгир. Оставя се да се отцеди. В тенджера се слага пастата със студеното олио, загрява се и се пържи, докато потъмнее, бърка се непрекъснато. Добавя се отцеденият ориз и се пържи още две минути. Доливат се 2 ч.ч. вода, слагат се солта, захарта и лимоновият сок, разбърква се само веднъж и се оставя да доври до пълно поемане на водата.
Втори вариант:
Оризът се измива и се залива с вряща вода. Оставя се 20 мин. и се облива със студена вода. Пастата се запържва, прибавя се оризът и се пържи около 5 минути. Долива се водата, слагат се солта, захарта и лимоновият сок и се бърка, докато заври и водата се поеме изцяло.