Телешки скалопини в гъбен сос
Необходими продукти:
телешки скалопини (много тънко нарязани парчета месо) - 6 бр.
зехтин - 1 - 2 с.л.
сол - едра и люспеста за поръсване
ГЪБЕН СОС
гъби - 200 г (печурки, кладница или шийтаке)
сметана - 250 мл готварска
масло - 25-30 г
чесън - 2-3 скилидки
бял пипер - 2 щипки
сушени зеленчуци - 1-2 с.л.
сол - на вкус
магданоз - за поръсване
Начин на приготвяне:
За соса разтопете маслото на бавен огън и в него задушете чесъна и гъбите - почистени и нарязани. Щом омекнат, налейте сметаната, подправете със сол, бял пипер и сушените зеленчуци и варете, докато сосът леко се сгъсти.
В тиган с незалепващо дъно ръснете зехтин и щом загрее на максимална температура, запечете от двете страни скалопините. Важно е преди това да сте ги оставили поне 30 минути на стайна температура.
Времето за готвене е според степента на изпичане, която ви харесва, но имайте предвид, че тънките скалопини са готови за секунди до минута от всяка страна. В противен случай телешкото става твърдо и жилаво.
Не обръщайте по няколко пъти, а само по веднъж месото, това също е важно, за да остане максимално крехко. Извадете, подредете в чинии за сервиране и залейте с топлия сос.
Поръсете с едра люспеста сол и скълцан пресен магданоз.