Крок мосю
Необходими продукти:
8 филии хляб
500 мл прясно мляко, затоплено
40 г сирене „Грана падано“
1 щипка индийско орехче
400 г сирене „Гауда“
400 г пражка шунка, нарязана тънко
2 с. л. брашно
2 с. л. краве масло
3 с. л. дижонска горчица
Начин на приготвяне:
Филийките се поставят в тава и се пекат до златисто в загрята на 240 градуса фурна на грил програма.
Маслото се загрява и в него се запържва брашното до златисто. Налива се затопленото мляко и се бърка енергично, докато се получи гладък гъст бешамел.
Оттегля се от огъня и се подправя със сол, пипер и индийско орехче и настъргано сирене „Грана падано“. Разбърква се.
Препеченият хляб се маже тънко с горчицата. Две по две филийките се слепват, като между тях се разпределя шунката и нарязаното на тънко сирене „Гауда“ (малко от него се отделя за запичане).
Сандвичите се заливат с бешамела и се покриват със заделеното и настъргано сирене. Пекат се в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор за около 10 минути.
Сандвичи крок мосю се изваждат от фурната, разрязват се на две и се поднасят веднага.