Домашни тулумбички
Необходими продукти:
300 г брашно
8 с.л. захар
300 мл вода
1 щип. лимонена киселина
4 яйца
8 с.л. масло
1 щип. сол
300 мл вода
200 г захар
1 ч.л. ванилия
Начин на приготвяне:
Водата се поставя в дълбока тенджера и се оставя на котлона да заври. След това към нея се добавят захарта, лимонената киселина, маслото и солта. Разбърква се добре и се добавя брашното. Бърка се отново, докато сместа стане хомогенна и започне да се отделя от съда. Оставя се леко да се охлади и към нея се добавят яйцата. Разбърква се до получаването на гладка смес. Сиропът се приготвя, като се смесват водата, захарта и ванилията и се оставят да заврат и да се сгъсти сместа. В дълбок тиган се нагрява олио на умерен огън и в него се шприцоват тулумбичките. Важно е огънят да не бъде много силен, за да не останат тулумбичките сурови отвътре. След като се изпържат, се изваждат, потапят се за кратко в сиропа и се изваждат с решетъчна лъжица. Оставят се да се охладят и се заливат с вече изстиналия сироп.