Паста орзо на фурна
Необходими продукти:
1/2 кг паста орзо (с формата на ориз)
2 глави лук
3 домата
1 зелена чушка
3 скилидки чесън
100 г шунка
2 стръка целина
100 г сирене
3 с.л. зехтин
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Ситно нарязаните целина и лук пресованият чесън и нарязаната на малки кубчета зелена чушка се задушават до омекване в зехтин.
Преместват се от котлона и към тях се добавят настърганите домати и пастата. Всичко се разбърква добре и се подправя със сол и черен пипер. Поставя се в тавичка и се залива с малко вода, колкото да покрие пастата. Пече се на средна температура, като периодично се проверява дали е извряла течността. При необходимост се долива още. Щом пастата е сварена и течността е извряла, основното ястие се поръсва с шунка, нарязана на малки кубчета, и натрошено сирене . Запича се за още няколко минути и се сервира горещо.