Най-лесното ЗЕЛЕ
Необходими продукти:
прясно зеле 1,5 кг
домати 2 броя
червен пипер 1 супена лъжица
олио 1/2 кафена чаша
дафинов лист 4 броя
бахар 4 броя
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за постно зеле в гювеч е подготовката на зелето. Отстранявате наранените листа на зелката, нарязвате я на тънки ивици, слагате я в гювеча, поръсвате със сол и намачквате добре. Добавяте обелените и нарязани на дребно домати/доматено пюре, дафиновия лист и бахара и разбърквате. Слагате олиото и червения пипер и отново разбърквате.
Не е необходимо да добавяте вода. Слагате гювеча в студена фурна, включвате на 200 градуса и забравяте за ястието за около час. След което го вадите от фурната, разбърквате зелето и го връщате във фурната за още 5 минути. След това зелето може да бъде сервирано.