Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/7059464 www.bgdnes.bg

Телешко печено

Необходими продукти:

800 г телешко контрафиле (почистено)

500 г червен лук

50 мл тъмен балсамов оцет

3-4 стръка мащерка

3 с. л. зехтин

1 с. л. кафява захар

1 с. л. черен пипер

Сол на вкус за соса:

300 мл червено вино

1 ч. л. царевично нишесте

1 ч. л. балсамов оцет

Начин на приготвяне:

Пиперът се счуква на едро в хаванче. Месото се намазва с 1 с. л. зехтин и се овкусява с пипера и сол. Слага се в тава. Лукът се почиства, долната част на главата не се реже, за да не се разпада, нарязва се на лодки. В купа се смесват оцетът, захарта и зехтинът и се разбъркват добре. Лукът се овкусява добре със сместа. След това се прехвърля в тавата, около месото. Поръсва се с накъсана мащерка. Пече се 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, без вентилатор. След това лукът се разбърква и всичко се пече за още 10 минути. Фурната се изключва, а тавата се оставя вътре за още 10 минути. Около 1/4 от печения лук се прехвърля в касерола, наливат се виното и оцетът. Кипва се и щом алкохолът се изпари, се добавя нишестето, разбъркано с малко студена вода. Готви се, докато се сгъсти. Месото се сервира с лука и соса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама