Телешко печено
Необходими продукти:
800 г телешко контрафиле (почистено)
500 г червен лук
50 мл тъмен балсамов оцет
3-4 стръка мащерка
3 с. л. зехтин
1 с. л. кафява захар
1 с. л. черен пипер
Сол на вкус за соса:
300 мл червено вино
1 ч. л. царевично нишесте
1 ч. л. балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Пиперът се счуква на едро в хаванче. Месото се намазва с 1 с. л. зехтин и се овкусява с пипера и сол. Слага се в тава. Лукът се почиства, долната част на главата не се реже, за да не се разпада, нарязва се на лодки. В купа се смесват оцетът, захарта и зехтинът и се разбъркват добре. Лукът се овкусява добре със сместа. След това се прехвърля в тавата, около месото. Поръсва се с накъсана мащерка. Пече се 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, без вентилатор. След това лукът се разбърква и всичко се пече за още 10 минути. Фурната се изключва, а тавата се оставя вътре за още 10 минути. Около 1/4 от печения лук се прехвърля в касерола, наливат се виното и оцетът. Кипва се и щом алкохолът се изпари, се добавя нишестето, разбъркано с малко студена вода. Готви се, докато се сгъсти. Месото се сервира с лука и соса.