Дакос по критски
Необходими продукти:
сухар - 1 бр. пълнозърнест гръцки
вода - за поръсване
домати - 1/2 бр.
зехтин - 1 с.л.
сирене - натрошено, за поръсване
риган - 2-3 щипки, за поръсване
Начин на приготвяне:
Гръцкият сухар е под формата на питка. Тези пълнозърнести питки наподобяват нашите сухари, само че са по-дебели. Точно те допринасят за специфичния вкус на тази здравословна вкуснотия.
Вземаме питката сухар и я поръсваме с малко вода. Настъргваме домата на ренде върху питката. Слагаме отгоре зехтин, натрошено сирене (за предпочитане е солено, за да овкуси и да не използваме сол), накрая поръсваме с риган.
Изчакваме около 10-15 мин., за да си поеме питката от сока на домата.
Реклама
Реклама