Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/7023144 www.bgdnes.bg

Спаначени кюфтета с чия

Необходими продукти:

500 г спанак

3 с.л. чия

2-3 картофа

чесън - 1 скилидка

кимион - на вкус

черен пипер - на вкус

зехтин

сол

хляб - 1-2 филии, сух

Начин на приготвяне:

Чията трябва предварително да се накисне във вода за 2-3 часа. Водата не трябва да е много - за три супени лъжици чия около 50 мл или 2 пръста вода над семенцата. След като чията набъбне и поеме водата, тя придобива желирана текстура и консистенция. Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода вода за 1-2 минутки, след което се отцежда и наситнява. Картофът се обелва и настъргва на ситно ренде. Посолява се и се оставя десетина минути, докато си пусне водата. След това с ръце се изстисква, за да се изцеди. Скилидките чесън се обелват и пресоват или нарязват на съвсем ситно.

Сухият корав и стар хляб се счуква на галета в хаванче, като галетата трябва да е по-едра, за да се усеща по-хрупкава. В купа смесвате съставките. Разбърквате много хубаво и с ръце оформяме кюфтенцата. Овалвате всяко едно кюфтенце в едро счуканата галета и нареждате в тавичка върху хартия за печене. Поръсвате отгоре със зехтин и печете около 20 минути.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама