Спаначени кюфтета с чия
Необходими продукти:
500 г спанак
3 с.л. чия
2-3 картофа
чесън - 1 скилидка
кимион - на вкус
черен пипер - на вкус
зехтин
сол
хляб - 1-2 филии, сух
Начин на приготвяне:
Чията трябва предварително да се накисне във вода за 2-3 часа. Водата не трябва да е много - за три супени лъжици чия около 50 мл или 2 пръста вода над семенцата. След като чията набъбне и поеме водата, тя придобива желирана текстура и консистенция. Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода вода за 1-2 минутки, след което се отцежда и наситнява. Картофът се обелва и настъргва на ситно ренде. Посолява се и се оставя десетина минути, докато си пусне водата. След това с ръце се изстисква, за да се изцеди. Скилидките чесън се обелват и пресоват или нарязват на съвсем ситно.
Сухият корав и стар хляб се счуква на галета в хаванче, като галетата трябва да е по-едра, за да се усеща по-хрупкава. В купа смесвате съставките. Разбърквате много хубаво и с ръце оформяме кюфтенцата. Овалвате всяко едно кюфтенце в едро счуканата галета и нареждате в тавичка върху хартия за печене. Поръсвате отгоре със зехтин и печете около 20 минути.