Кекс с водка
Необходими продукти:
250 г масло
150 захар
200 г смлени ядки
125 г тъмен шоколад
75 мл водка
50 г какао
5 бр. яйца
2 ч.л. бакпулвер
За глазурата:
100 г тъмен шоколад без захар
пудра захар
25 г какао
3 с.л. водка
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 190 градуса. Формата за сладкиша се намазнява и се слага на студено. Шоколадът се разтопява на водна баня. Прибавя се маслото и се разбърква. Какаото се разтваря в 175 мл вряла вода. Брашното, бакпулверът и смлените ядки се смесват. Яйцата се разбиват на пяна, добавя се захарта и се разбива на кремообразна смес. Прибавят се шоколадовата и брашнената смес, разтвореното какао и водката. Разбърква се до хомогенна смес и се изсипва във формата. Пече се 40-45 минути. Готовият сладкиш се оставя да изстине във формата за 15-20 минути. След това се изважда, поставя се върху решетка и се оставя да изстине напълно. Глазура: пудрата захар, 3 с.л. вода и водката се загряват. След като заври, се добавя какаото, разбърква се и се отстранява от котлона. Прибавя се начупеният шоколад и се разбърква до разтопяването му. Сместа се оставя за кратко, за да се охлади и сгъсти. Сладкишът се залива с глазурата и се оставя да се стегне.