Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/7008534 www.bgdnes.bg

Кекс с водка

Необходими продукти:

250 г масло

150 захар

200 г смлени ядки

125 г тъмен шоколад

75 мл водка

50 г какао

5 бр. яйца

2 ч.л. бакпулвер

За глазурата:

100 г тъмен шоколад без захар

пудра захар

25 г какао

3 с.л. водка

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 190 градуса. Формата за сладкиша се намазнява и се слага на студено. Шоколадът се разтопява на водна баня. Прибавя се маслото и се разбърква. Какаото се разтваря в 175 мл вряла вода. Брашното, бакпулверът и смлените ядки се смесват. Яйцата се разбиват на пяна, добавя се захарта и се разбива на кремообразна смес. Прибавят се шоколадовата и брашнената смес, разтвореното какао и водката. Разбърква се до хомогенна смес и се изсипва във формата. Пече се 40-45 минути. Готовият сладкиш се оставя да изстине във формата за 15-20 минути. След това се изважда, поставя се върху решетка и се оставя да изстине напълно. Глазура: пудрата захар, 3 с.л. вода и водката се загряват. След като заври, се добавя какаото, разбърква се и се отстранява от котлона. Прибавя се начупеният шоколад и се разбърква до разтопяването му. Сместа се оставя за кратко, за да се охлади и сгъсти. Сладкишът се залива с глазурата и се оставя да се стегне.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама