Шоколадов чийзкейк без печене
Необходими продукти:
525 г крема сирене
420 г течен шоколад
60 г пудра захар
160 г пълнозърнести бисквити с овесени ядки
50 г меко масло
80 г лешници, запечени на сух тиган
Начин на приготвяне:
Бисквитите се начупват и се поставят в блендер заедно с маслото и 1 с.л. от течния шоколад, смилат се до мокри трохи и се прибавят 20 г от лешниците, ситно нарязани. Разбърква се добре и получената смес се разстила върху дъното на форма с подвижен ринг и диаметър 24 см, предварително намазана с разтопено масло.
Притиска се добре с опакото на лъжицата и се оставя в хладилник, за да стегне. Сиренето се разбива с пудрата захар, прибавя се останалият шоколад и се разбърква до хомогенност.
Полученият крем се изсипва внимателно във формата, която се завива с фолио и се връща в хладилника. Оставя се да стегне през нощта. Сервира се веднага след изваждане от хладилника, като се разрязва с топъл нож, след като се поръсва с нарязаните лешници.