ПАЕЛЯ С МОРСКИ ДАРОВЕ
Необходими продукти:
500 г сварени миди с черупка
250 г скариди
1 - 2 туби калмари
1 червена чушка
1 зелена чушка
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
2 домата
200 г замразен грах
250 г ориз
50 мл бяло вино
1 л пилешки бульон
щипка шафран, млян черен пипер
сол, зехтин, 1 лимон
Начин на приготвяне:
Мидите се изчистват старателно. Сварете ги с малко бяло вино за 3 мин. Калмарите нарежете на шайби. Магданоза и скилидките чесън счукайте в хаванче. В тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете скаридите и калмарите. Овкусете със сол и черен пипер и ги прехвърлете в друг съд. В същия тиган сложете още малко зехтин. Сотирайте нарязаните на дребно чушки, добавете счуканите магданоз и чесън и разбъркайте. Доматите нарежете на кубчета и ги изсипете в тигана. Щом доматите започнат да къкрят на мазнина, добавете ориза. Налейте виното. Шафрана разтворете в пилешкия бульон. Веднага щом виното се абсорбира от ориза, се налива малко от бульона и се добавя грахът. След като оризът поеме течността, се добавя още от бульона, като се остави 1/3 от него. Накрая сложете мидите, скаридите и калмарите. Налейте останалия бульон, посолете на вкус, разбъркайте и покрийте съда с капак или алуминиево фолио. Гответе на слаб огън, докато оризът абсорбира цялата течност.