Паеля еспаньола
Необходими продукти:
500 г големи миди
200 г скариди
100 г сепия
200 г пилешко месо
1 глава лук
200-250 г ориз
9-10 бр. черни маслини
100 г грах
100 мл доматено пюре
чубрица
олио
сол
оцветител - жълт или шафран
Начин на приготвяне:
Мидите се сваряват във вода - когато започнат да се отварят, означава, че са готови. Скаридите и нарязаната на ивици сепия също се сваряват заедно, но отделно от мидите. Сварени са, когато скаридите станат оранжеви. В дълбока тенджера се слагат 50-80 мл олио и се запържват сварените скариди и сепия. Нарязва се лукът и също се запържва със скаридите. Когато се запържат добре, се прибавят оризът и предварително свареното и обезкостено пилешко месо. Всичко се запържва за още 5-7 минути и след това се прибавя бульонът, в който е варено пилешкото месо. Прибавят се грахът, малко чубрица, сол, доматено пюре и шафран. Вари се, докато оризът започне да омеква. След това всичко се изсипва в тава, отгоре се нареждат мидите - едната им черупка е махната и се слагат с отвора нагоре. Запича се в предварително загрята фурна. Изважда се малко преди да изври напълно водата, слагат се маслините и се сервира. Задължително се яде с обилно изцеден върху порцията лимон.