Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/6896061 www.bgdnes.bg

Паеля еспаньола

Необходими продукти:

500 г големи миди

200 г скариди

100 г сепия

200 г пилешко месо

1 глава лук

200-250 г ориз

9-10 бр. черни маслини

100 г грах

100 мл доматено пюре

чубрица

олио

сол

оцветител - жълт или шафран

Начин на приготвяне:

Мидите се сваряват във вода - когато започнат да се отварят, означава, че са готови. Скаридите и нарязаната на ивици сепия също се сваряват заедно, но отделно от мидите. Сварени са, когато скаридите станат оранжеви. В дълбока тенджера се слагат 50-80 мл олио и се запържват сварените скариди и сепия. Нарязва се лукът и също се запържва със скаридите. Когато се запържат добре, се прибавят оризът и предварително свареното и обезкостено пилешко месо. Всичко се запържва за още 5-7 минути и след това се прибавя бульонът, в който е варено пилешкото месо. Прибавят се грахът, малко чубрица, сол, доматено пюре и шафран. Вари се, докато оризът започне да омеква. След това всичко се изсипва в тава, отгоре се нареждат мидите - едната им черупка е махната и се слагат с отвора нагоре. Запича се в предварително загрята фурна. Изважда се малко преди да изври напълно водата, слагат се маслините и се сервира. Задължително се яде с обилно изцеден върху порцията лимон.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама