ФОКАЧА С ЧЕРИ ДОМАТИ
Необходими продукти:
500 г брашно
20 г прясна мая или 7 г суха
300 мл хладка вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. сол
1 щипка захар
За гарниране:
чери домати, маслини
100 мл зехтин
сух риган, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Ако ще ползвате прясна мая, я разтворете в 50 мл във вода заедно със захарта. Поръсва се щипка брашно и се оставя да шупне. Ако използвате суха мая, направо я добавете към пресятото брашно. В купа се смесват брашното, зехтинът, солта, захарта, маята и водата. Замесва се меко тесто, което се оставя в купа, поръсено с малко брашно и покрито с фолио за свежо съхранение, да втаса за около 2 часа. В тава се полива 20 мл зехтин, отгоре се разстила втасалото тесто и в него се правят вдлъбнатини с пръсти. В тях се поставят чери доматите, разрязани на две, поръсва се с маслините, ригана, сол и черен пипер и се залива с останалия зехтин. Оставя се да почине за 30 минути. След това се пече в загрята на 180 градуса фурна за 30 мин.