Миди с ориз и маслини
Необходими продукти:
кафяв ориз - 1 ч.ч. (пълнозърнест)
праз - 1 стрък, голям
миди - 200 г. черни, пресни
миди - 200 г бели пясъчни, пресни или замразени
зехтин - 5 с.л.
вегета - 1 - 2 с.л.
маслини - около 16 бр.
сол - на вкус
босилек - пресни листа за поръсване
Начин на приготвяне:
Кафявият ориз се накисва за 1 час в студена вода. Празът се реже на малки парченца и се задушава до пълно омекване в зехтина с малко сол и 1-2 с.л. вода. Сипва се оризът - добре отцеден, и се запържва за минута две при непрестанно бъркане, след което се налива вода според указанията на производителя в зависимост от вида, който използвате.
За моя ми беше нужна 2,5 обемни части течност на 1 обемна част ориз, но при някои е нужно повечко. Сипва се зеленчуковата подправка.
Вари се на умерен огън и когато водата почти е извряла, се слагат мидите и маслините - обезкостени и нарязани на едро. Когато се отворят морските дарове, ястието е готово.
Захлупете го с капак за 5 минути, след което сервирайте поръсвайки всяка порция с накълцани на едро босилекови листа.