ХУМУС С ПАТЛАДЖАН
патладжани - 2 бр.
нахут - 1 консерва
тахан - 4 с.л.
лимони - сок от 1 бр.
чесън - 2 пресовани скилидки
кимион - 1/4 ч.л.
магданоз - 1/4 ч.ч. нарязан на ситно
червен пипер - 1/4 ч.л.
сол - на вкус
зехтин - 4 с.л.
Разрежете патладжаните наполовина по дължина, посолете ги и ги оставете да се отцедят за 30-ина минути. Измийте и ги подсушете в готварска хартия. Застелете с готварска хартия тавичка за печене и наредете патладжаните с кората нагоре. Печете, докато не омекнат. Изгребете с лъжица вътрешността им и оставете настрани. В блендер сложете нахута, тахана, чесъна, 2 с.л. зехтин, лимоновия сок и смелете до получаване на гладка смес. Прибавете патладжана, още 2 с.л. зехтин, магданоза и отново смелете. Поръсете с кимиона и червения пипер.
Реклама
Реклама