Картофени кюфтенца с куркума
брашно - 400 г
вода - 100 мл
сол - 1/2 ч.л.
олио - 1 с.л.
куркума - 1 щипка
ЗА КАРТОФЕНОТО ПЮРЕ:
картофи - 4 големи сварени
сол - 1/ 2 ч.л.
босилек, черен пипер, вегета
Картофите се сваряват. 200 г брашно се изсипват в дълбока купа. По средата се прави дупка и се изсипват водата, солта и олиото. Прибавя се и куркумата. Разбърка се хубаво. Прибавя се постепенно и останалото брашно и се замесва меко тесто. Оставя се да почине за 30 мин. През това време се приготвя картофеното пюре. Сварените картофи се намачкват като за картофеното пюре, прибавя се и вегетата. Картофеното пюре се разбърква хубаво. След като тестото си почине, се разточва на тънка кора. Отгоре върху тестото се слага картофеното пюре. То се разстила хубаво и равномерно върху цялото тесто. След това тестото се навива на руло. Полученото тесто се реже на шайби по 1 см. В тиган се слага олио да се сгорещи. След като олиото се сгорещи, се слагат шайбите да се изпържат. Пържат се по 2-3 мин. от двете страни.