Зарган на скара
Необходими продукти:
10-12 бр. риби зарган (около 1-1,5 кг )
2 бр. лимони
125 мл студенопресован зехтин
2-3 скилидки чесън
2-3 ч.л. сол
2-3 ч.л. черен пипер
1-2 стръка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Отделят се няколко кръгчета от единия лимон. Останалата част се разрязва на четвъртинки. Зарганът се почиства, измива се добре. Натърква се отвътре и отвън с четвъртинките лимон.
Сокът на другия лимон се изстисква, смесва се със зехтина, пресованите скилидки чесън, солта и черния пипер. Рибата се потапя в сместа за около 15 минути, след което се слага на гореща скара и се пече около 15 минути, като се обръща често и при всяко обръщане се маже с лимоново-зехтиновата смес.
Разпределят се по 5-6 рибки в чиния и се украсяват с отделените лимонови резенчета и магданоз.