Великденски козунак
Необходими продукти:
брашно 470-480 г
мая- суха- 5 г „Д-р Йоткер“
захар -120 г и за поръсване
яйце -1 бр.
Олио -2 с.л.
прясно мляко-200 мл
захар ванилена - 1 пакетче
масло -70 г
кората на 1 лимон
стафиди -20 г
Начин на приготвяне:
Активирайте маята, като я изсипете в съд с леко затопленото прясно мляко, 1 с.л. от захарта и 1-2 с.л. брашно.
Докато шупне, разбийте яйцето със захарта, олиото, ванилената захар, добавете кората от лимон. Започнете да сипвате от пресятото брашно и готовата мая, като ги редувате, докато стане топка тесто. Тогава разтягайте, сипвайте от разтопеното масло и завивайте, като повтаряте, докато се поеме цялото количество масло.
Завийте със стреч фолио и оставете да втаса поне 1-1,5 часа на топло.
Премесете тестото, разделете на 3 еднакви топки и оставете да почине 30 минути.
Всяка топка разтеглете на кора, поръсете със стафиди, навийте на руло, а накрая сплетете от трите плитка.
Поставете в тава с хартия за печене, отново покрийте и оставете да втаса за час и половина.
Преди да поставите във фурната, намажете със зехтин и поръсете със захар.
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност.