Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/6801831 www.bgdnes.bg

Великденски козунак

Необходими продукти:

брашно 470-480 г

мая- суха- 5 г „Д-р Йоткер“

захар -120 г и за поръсване

яйце -1 бр.

Олио -2 с.л.

прясно мляко-200 мл

захар ванилена - 1 пакетче

масло -70 г

кората на 1 лимон

стафиди -20 г

Начин на приготвяне:

Активирайте маята, като я изсипете в съд с леко затопленото прясно мляко, 1 с.л. от захарта и 1-2 с.л. брашно.

Докато шупне, разбийте яйцето със захарта, олиото, ванилената захар, добавете кората от лимон. Започнете да сипвате от пресятото брашно и готовата мая, като ги редувате, докато стане топка тесто. Тогава разтягайте, сипвайте от разтопеното масло и завивайте, като повтаряте, докато се поеме цялото количество масло.

Завийте със стреч фолио и оставете да втаса поне 1-1,5 часа на топло.

Премесете тестото, разделете на 3 еднакви топки и оставете да почине 30 минути.

Всяка топка разтеглете на кора, поръсете със стафиди, навийте на руло, а накрая сплетете от трите плитка.

Поставете в тава с хартия за печене, отново покрийте и оставете да втаса за час и половина.

Преди да поставите във фурната, намажете със зехтин и поръсете със захар.

Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама