Въздушна салата
Необходими съставки:
майонеза - 1 бр. лека
яйца - 5 бр.
картофи - 1 1/2 кг.
сол - на вкус
черен пипер
моркови - 3 бр.
кисели краставички - 1 буркан
кисело мляко - 3 - 4 с.л.
кашкавал - 1/2 ч.ч. настърган
Начин на приготвяне:
След като сварим картофите, ги слагаме в купа и ги оставяме да се охладят. Сваряваме яйцата до твърдо. Сваряваме и морковите, но да не са прекалено меки. Настъргваме кашкавала, краставичките ги нарязваме на ситно като за руска салата заедно с кората.
Майонезата я слагаме в купичка и добавяме към нея киселото мляко, за да не е толкова тежка и мазна. Разбъркваме и добавяме сол на вкус.
Подреждаме си 1 чиния с настъргани моркови, 1 купичка с нарязаните на ситно краставички, 1 чиния с настърган кашкавал, 1 чиния, в която сме сложили сварените яйца, но не ги рендосваме предварително, и 1 голяма купа със сварените картофи, които също не рендосваме, преди да започнем с реденето на салатата.
Взимаме си прозрачна купа, за да може, като редим салатата, да се виждат цветовете на редовете.