Филе от риба на тиган с масло и билки
Необходими продукти
2 рибни филета (сьомга, лаврак, ципура или друга мазна риба)
сол и прясно смлян черен пипер
3 с.л. гроздово или рапично олио
2 с.л. безсолно масло
2 стръка прясна мащерка
пресен магданоз, ситно нарязан
лимонови резени
Начин на приготвяне:
Подсушете рибните филета с кухненска хартия и ги подправете със сол и черен пипер от двете страни.
Загрейте голям тиган с незалепващо покритие на силен огън и добавете олиото. Поставете филетата в тигана с кожата надолу. Ако рибата е без кожа, притиснете внимателно с шпатула около 20 секунди. Намалете силата на котлона и пържете филетата около 2-3 минути, докато се карамелизират и станат златисти по края. Внимателно ги обърнете с помощта на шпатула и добавете маслото и мащерката. Леко наклонете тигана на всички страни, за да се разпределят равномерно. Използвайте лъжица, за да поливате рибните филета с разтопеното билково масло, докато се пържат от другата страна за около 1-2 минути или повече в зависимост от дебелината.
Поднесете ги топли, гарнирани с резени лимон и поръсени с пресен магданоз.