Меденки с канела
Необходими продукти:
1/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. олио
1/4 ч.л. сода за хляб
3/4 с.л. канела
1 1/2 с.л. мед
1/2 ч.ч. бяло брашно
Начин на приготвяне:
Захарта, олиото, содата за хляб, канелата и медът се смесват и се разбъркват добре във висока купа. Постепенно се добавя брашното и се бърка до получаване на меко тесто, което се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилник за 1 час. Така няма да лепне по ръцете при обработка.
Тавата се постила с хартия за печене и се оставя в готовност. Охладеното тесто се разточва с дебелина около половин сантиметър и се разрязва с формичка. Тъй като тестото е по-мазно, фигурките се отлепят много лесно, затова трябва внимателно да се преместват от работния плот към тавата с помощта на шпатулка. Трябва да се внимава да не се редят прекалено близо една до друга, защото стават леко по-големи при изпичане.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути. Готови са, когато придобият приятен кафеникав цвят.