Ябълкови тарталети
За тестото:
200 г меко масло
1 яйце
70 г пудра захар
300 г брашно
1 пакетче ванилия
За пълнежа:
4 големи ябълки
30 г масло
2 с.л. кафява захар
2 с.л. течен мед
1/2 лимон, настъргана кора
150 г ядки
1 с.л. коняк
1/2 ч.ч. сушени кайсии
Почистете ябълките от семките и кората и ги нарежете на едри кубчета. Сложете ги в тиган и добавете маслото, коняка, захарта и меда. Гответе ябълките, докато започнат да се карамелизират.
През това време нарежете ядките и кайсиите на едро. Прибавете ги при вече карамелизираните ябълки, разбъркайте и настържете лимоновата кора. Дръпнете съда от огъня и оставете плънката да се охлади.
Разбийте маслото, захарта и ванилията с помощта на тел до кремообразност. Добавете яйцето, разбъркайте и постепенно добавяйте брашното, като бъркате, до получаването на топка тесто.
Разстелете с пръсти тестото в малки формички за тарталети. Сипете от плънката във всяка формичка. Печете тарталетите в предварително загрята фурна на 200 градуса 20-25 минути. Щом извадите тарталетите от формичките, поръсете с пудра захар.