Кифлички с мармалад
Необходими продукти:
брашно - 1 кг
яйца - 5 бр.
прясно мляко - 500 мл
мая - 1 бр./1 пакетче
олио - 150 мл
захар - 6 - 8 с.л.
ванилия - 1 бр.
мармалад
Начин на приготвяне:
Затопля се прясното мляко. Към него се добавят маята, 3-4 с.л. захар, 3-4 с.л. брашно. Сместа се оставя настрана за около 10 минути, за да се надигне.
Брашното, яйцата (без единия жълтък), олиото, ванилията и 3-4 с.л. захар се смесват с вече надигналата се смес.
Тестото се замесва и се оставя да втаса за 30-35 минути. След като втаса, се премесва и се разделя на 4 равни топки. Топките се оставят на масата върху олио, за да се поотпуснат малко.
Разточват се и се режат на триъгълничета (с дебелина около 1 см). Добавя се мармалад (по възможност по-гъст) и се навиват. Отделеният жълтък се разбива с малко олио и се намазват кифличките. Поръсват се с захар и се оставят малко да се надигнат. Пекат се на 200 градуса и постепенно на 250.