Баклава саралия
Необходими съставки:
точени кори - 2 пакета фини
краве масло - 250 г
орехи - 200 г счукани
за сиропа
захар - 1 кг
вода - 1 литър
лимон - 1 бр. кората
Начин на приготвяне:
Започнете със сиропа, като обедините съставките и след като заври, варите 10 минути и оставяте да се охлади.
Разстелете корите на двата пакета един върху друг.
С помощта на тънка точилка започнете навиването на саралиите откъм широката страна на корите. С помощта на четка намажете първата кора с разтопено масло, поръсете с орехи и навийте с точилката на немного стегнато руло.
Намажете втората кора с масло, навийте и нея върху първата. С ръце събирате двата края на рулото чрез плъзгане към средата на точилката и измъквате саралията отново чрез плъзгане от единия край на точилката. Така процедирате с всичките кори 2х2.
Подредете оформените саралии в подходяща намазана с масло тава и намажете отгоре с останалото масло. Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса до желания от вас загар.
Изпечената баклава нарежете на малки парчета и оставете да се охлади напълно.
Охладената баклава залейте равномерно с помощта на черпак с охладения сироп.
Завийте баклавата с алуминиево фолио и след 12 часа престой така е готова за сервиране.