Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/6692637 www.bgdnes.bg

Баклава саралия

Необходими съставки:

точени кори - 2 пакета фини

краве масло - 250 г

орехи - 200 г счукани

за сиропа

захар - 1 кг

вода - 1 литър

лимон - 1 бр. кората

Начин на приготвяне:

Започнете със сиропа, като обедините съставките и след като заври, варите 10 минути и оставяте да се охлади.

Разстелете корите на двата пакета един върху друг.

С помощта на тънка точилка започнете навиването на саралиите откъм широката страна на корите. С помощта на четка намажете първата кора с разтопено масло, поръсете с орехи и навийте с точилката на немного стегнато руло.

Реклама

Намажете втората кора с масло, навийте и нея върху първата. С ръце събирате двата края на рулото чрез плъзгане към средата на точилката и измъквате саралията отново чрез плъзгане от единия край на точилката. Така процедирате с всичките кори 2х2.

Подредете оформените саралии в подходяща намазана с масло тава и намажете отгоре с останалото масло. Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса до желания от вас загар.

Изпечената баклава нарежете на малки парчета и оставете да се охлади напълно.

Охладената баклава залейте равномерно с помощта на черпак с охладения сироп.

Завийте баклавата с алуминиево фолио и след 12 часа престой така е готова за сервиране.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама