Задушен джолан в богат сос
Необходими продукти:
1 заден свински джолан (1,4 кг)
2 глави лук
1 скилидка чесън
250 г картофи
100 г печурки
100 г бекон „Панчета“
200 мл бяло вино
1 л пилешки бульон
50 г краве масло
30 мл зехтин
30 мл балсамов оцет
1 дафинов лист
1 стрък розмарин
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
Зехтинът се загрява в тенджера, пуска се скилидката чесънът да го овкуси и се изважда. Джоланът се запържва до златисто от всяка страна и се овкусява със сол и черен пипер.
Връща се чесънът, добавят се дафиновият лист, розмаринът и се налива пилешкият бульон. Похлупва се и се слага в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за 4 часа (тенджерата трябва да е с термоустойчиви дръжки и капак). След това джоланът се изважда и месото се отделя от кокалите, а от бульона се запазват 300 мл.
Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Лукът също се нарязва на едро. Гъбите се белят и разрязват надве, а беконът - на кубчета. В съд се загрява маслото и в него се запържва беконът. Когато стане златистокафяв, се прибавят лукът и гъбите.
След като зеленчуците се карамелизират, се деглазира с балсамовия оцет и виното.
Слагат се картофите, парчетата месо и сокът от печенето (заделените 300 мл) и се готви на слаб огън, под капак, за 25-30 минути. Ястието се сервира с наситнен магданоз.