Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/6686776 www.bgdnes.bg

Задушен джолан в богат сос

Необходими продукти:

1 заден свински джолан (1,4 кг)

2 глави лук

1 скилидка чесън

250 г картофи

100 г печурки

100 г бекон „Панчета“

200 мл бяло вино

1 л пилешки бульон

50 г краве масло

30 мл зехтин

30 мл балсамов оцет

1 дафинов лист

1 стрък розмарин

4 стръка магданоз

сол и черен пипер на вкус

Зехтинът се загрява в тенджера, пуска се скилидката чесънът да го овкуси и се изважда. Джоланът се запържва до златисто от всяка страна и се овкусява със сол и черен пипер.

Връща се чесънът, добавят се дафиновият лист, розмаринът и се налива пилешкият бульон. Похлупва се и се слага в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за 4 часа (тенджерата трябва да е с термоустойчиви дръжки и капак). След това джоланът се изважда и месото се отделя от кокалите, а от бульона се запазват 300 мл.

Реклама

Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Лукът също се нарязва на едро. Гъбите се белят и разрязват надве, а беконът - на кубчета. В съд се загрява маслото и в него се запържва беконът. Когато стане златистокафяв, се прибавят лукът и гъбите.

След като зеленчуците се карамелизират, се деглазира с балсамовия оцет и виното.

Слагат се картофите, парчетата месо и сокът от печенето (заделените 300 мл) и се готви на слаб огън, под капак, за 25-30 минути. Ястието се сервира с наситнен магданоз.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама