Крем супа с царевица
Продукти за 4 порции:
400 г картофи
400 г сварени зърна млечна царевица
600 мл зеленчуков бульон
1 глава стар лук
4-5 скилидки чесън
2 с.л. слънчогледово олио
люта чушка - по желание
4 стръка прясна мащерка
сол и бял пипер на вкус
200 мл сметана 30%
1 с.л. краве масло
За поднасяне:
сварени зърна млечна царевица
стрък прясна мащерка
люта чушка - по желание
Начин на приготвяне:
Обелете картофите, измийте ги и нарежете на еднакви парчета. Почистете, измийте и нарежете лука и чесъна. Загрейте растителната мазнина, запържете в нея лука, чесъна и нарязаната чушка. Добавете картофите и залейте с бульона. Загрейте до кипене и намалете огъня. Варете 15 минути, добавете царевицата, подправете със сол и пипер на вкус. Добавете листата на прясна мащерка, варете още 5 минути и отстранете от огъня. Пасирайте супата до гладкост, прецедете през сито за по-фина консистенция. Добавете кравето масло и сметаната, разбъркайте до гладкост. Поднесете супата топла, гарнирана с царевични зърна и стрък мащерка.