Постни мекици
Необходими продукти:
500 мл хладка вода
20 г мая за хляб
1 равна ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2 с.л. олио
1 кг брашно
Начин на приготвяне:
Първо маята се разтваря в купичка с 200 мл от водата. Като се разтвори до еднородна течност, се изсипва в съда, в който ще се омесва тестото. Добавят се солта, захарта, олиото и останалата 300 мл вода и се разбърква. След това се добавя брашното на части, като може да не се използва всичкото брашно, а само колкото е необходимо до получаване на меко тесто, леко лепкаво. Оставя се на топло да втаса, след което мекиците се пържат в добре сгорещено олио, като се откъсва от тестото и се раздърпва до получаване на желания размер на мекичките. При раздърпването на мекиците е необходимо ръцете да бъдат намазани с олио, за да не залепва тестото по ръцете.