Тиквеник със стафиди
Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
270-300 мл вода
щипка сол
За плънката:
500 г тиква
200-250 г захар
100 мл растително олио или разтопено масло
стафиди на вкус
канела на вкус
Замесете тесто от брашното и водата, сложете щипка сол. Оставете го да почине за 15 мин. През това време обелете тиквата, почистете от семената и настържете на едро. Готовото тесто разделете на 4 части, разточете тънко всяка от тях, разтеглете с ръце и разпределете тиквата по повърхността им. Поръсете със захар, канела, сложете стафиди на вкус и полейте с олио или разтопено масло. Навийте 4 рула. Подмажете тава с мазнина и ги подредете в нея, навивайки като охлюв. Може да разположите в кръг, например или по друг начин, който предпочитате. Намажете баницата с масло, поръсете със захар и изпечете в предварително загрята до 180-200 градуса фурна в продължение на около 40 мин.