Салата "Цезар" с чери домати
1 салата Айсберг
20 бр. чери доматчета
60 г настъргано сирене пармезан
12 бр. маслини
За крутоните:
4 филии бял хляб
2 с.л. зехтин
сол
За соса:
2 счукани скилидки чесън
70 г трапезна майонеза
2 с.л. люта горчица фино смляна
2 с.л. сос Уорчестър
200 г пълномаслено кисело мляко
сока на 1 бр. лимон
1 с.л. настъргано сирене пармезан
6 счукани крутона
черен пипер
Приготвяне на крутоните - Филиите се нарязват на кубчета и се слагат в тава за печене, като се посоляват и полеят със зехтина. Крутоните се печат във фурна на 170 градуса като периодично се разбъркват. Сосът се разбива, като съставките се добавят по реда на изброяване.
Приготвяне на салатата: Салатата се разделя на 4 еднакви части, като всяка част се накъсва на малки парченца. В купичките се редят на пластове половината съставки - салата, чери доматчета, крутони, сос. Втората половина се реди по същия начин, отгоре се поръсва с пармезан и се подреждат маслините. Сервира се веднага докато крутоните са още хрупкави.