Пресни картофи с овче сирене
600 г пресни картофи, срязани наполовина
3 с. л. зехтин
1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
50 г зелени маслини, нарязани
50 г маслини каламата
100 г сушени домати, мариновани в олио, нарязани
100 г овче сирене, нарязано на малки кубчета, по желание
1 връзка магданоз, нарязан
1 ч. ч. рукола или спанак
1 с. л. сок от лайм или лимон
сол и пипер на вкус
Картофите се варят 10-15 мин в подсолена вода, докато омекнат, но не бива да се разваряват. Отцеждат се и се подсушават. Зехтинът се загрява и в него се слагат картофите. Разбъркват се 2 мин на силен огън, сипва се лукът, разбърква се 1 мин и се добавят маслините и доматите. Посоляват се на вкус, прибавят се сиренето, магданозът и руколата и се подправя с пипер и сок от лайм на вкус. Не се пържи, а само се разбърква, за да омекне съвсем леко руколата, и се сервира.