Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/6474998 www.bgdnes.bg

Печена пълнена тиква

Необходими съставки:

1/2 тиква (малка тиква цигулка)
1/2 ч.ч. орехи
1 ч.ч. бадеми
2 ч.ч. сушени плодове (стафиди, кайсии, сини сливи, смокини, фурми)
1 ч.л. канела
4 с.л. мед
1/2 ч.ч. ром

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за печена пълнена тиква е подготовката на тиквата. Най-добре е да ползвате тиква сорт „Цигулка“, защото тиквите от този сорт са много по-вкусни, по-плътни и по-сладки. За пълнене на тиквата ползвайте долната тумбеста част. Отстранете добре семките от тиквата. Използвайте по-малка тиква, защото в противен случай сместа от ядки няма да е достатъчна, за да се напълни.
Нарежете всички сушени плодове на едри парчета. По същия начин нарежете и ядките. Смесете ги в купа заедно с меда, канелата и рома. Ако постите, заменете рома с есенция ром, като добавите и кафена чаша вода. Разбърквайте добре сместа, след което напълнете догоре почистената от семките тиква. Сложете я в тава, а отвора покрийте плътно с алуминиево фолио. Печете пълнената тиква в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на два часа, след което махнете фолиото и запечете тиквата за още 30 минути.
При печене тиквата най-вероятно ще се сцепи и сокът й ще изтече в тавата. При сервиране добавете към всяко парче печена тиква по малко от този сос.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама