Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/6306234 www.bgdnes.bg

Пица с пълнозърнесто тесто

1 ч.ч. бяло брашно + 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
7 г суха мая или 20 г прясна мая
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
сухи подправки - розмарин, босилек, чубрица, риган или други по избор

Начин на приготвяне:
Маята, зехтинът и захарта се разбъркват с 1 ч.ч. топла, не гореща вода и се оставят настрана, като сместа се покрива с кърпа за 5 мин. В купа се смесват двата вида брашно, солта и подправките. Прави се кладенче в средата на брашното и се изсипва течната смес. Омесва се, докато се получи тесто. Ако изглежда твърдо или сухо, се добавя 1-2 с.л. вода. Слага се тестото в купа и се покрива с кърпа. Оставя се на топло за около час, докато тестото втаса и удвои размера си. Изважда се и се премесва. Намазва се плитка тава с малко зехтин или се постила с хартия за печене. Разточва се тестото и се слага в тавата. Поръсва се с плънка по желание и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато плънката се запече. Опитайте плънка от доматен сос, пресен босилек, лук на кръгчета, моцарела, печени чушки, шунка/прошуто/чоризо, кръгчета пресен домат и малко кашкавал/пармезан.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама