Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/5945865 www.bgdnes.bg

Английски ябълков коледен пай

Необходими продукти:
250 г брашно
200 г масло, нарязано на кубчета
2 яйца
50 г захар
1,5 кг ябълки
120 г кафява захар
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. карамфил
100 г счукани орехи
50 г стафиди
5-6 с.л. бренди
3 с.л. брашно

Начин на приготвяне:
Брашното, маслото и захарта от продуктите за тестото се слагат в дълбока купа и се намачкват с вилица, докато се образуват трохи. Добавят се яйцата и набързо се замесва тесто. Увива се в стреч фолио, което се оставя за 30 мин. в хладилника да стегне. Обелените и почистени ябълки се нарязват на кубчета. Поръсват се с брашно и захар и се задушават за 4-5 мин. Оставят се да изстинат, а през това време стафидите се накисват в брендито. Охладените ябълки се смесват с отцедените стафиди и подправките. Изсипват се в купа или тава, така че да образуват купол. Тестото се разточва на кора с дебелина 0,5-1 см. С него се покриват ябълките и се притискат хубаво към ръба на купата/тавата. Надупчва се с вилица или за по-естетично се изрязват дупки с формички за сладки. Паят се намазва с жълтък и се пече на 180 градуса за около 40 мин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама