Пиле в сос от кашкавал
Необходими продукти:
700 г пилешко бяло месо
2 глави лук
2 скилидки чесън
400 г гъби печурки
500 мл прясно мляко
60 г масло
200 г кашкавал
2 супени лъжици брашно
100 г синьо сирене - например горгонзола
50 мл олио
смес от подправки, черен пипер
Начин на приготовление:
Обелете лука и го нарежете на кубчета. Гъбите нарежете на филийки, също и чесъна.
Нарежете пилешките гърди на пържоли, изтънете ги с чукче за месо и ги подправете на вкус. След това ги запържете в малко олио до златисто-кафяво, а после извадете от мазнината и ги оставете на топло.
В мазнината от месото запържете лука и чесъна, добавете гъбите и задушете на умерен огън, докато омекнат и излишната течност се изпари. В края на задушаването добавете подправки на вкус.
Отделно запържете брашното в разтопеното масло. Постепенно долейте млякото и бъркайте, докато сосът се сгъсти. Към края на готвенето добавете натрошеното синьо сирене, подправки на вкус и разбъркайте добре.
Намажете подходяща тава с олио и подредете вътре пилешките пържоли. Върху тях разпределете задушените гъби и залейте със соса от синьо сирене. Отгоре поръсете с настърган кашкавал.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто-кафяво.