Кремсупа от тиква и картофи,гарнирана с филе
Необходими продукти:
1 кг тиква
1 кг картофи
500 г моркови
4 глави лук
250 мл сметана
сол, черен пипер, индийско орехче
200 мл сухо бяло вино по желание
500 г пуешко, пилешко или свинско филе
2-3 с.л. брашно
олио
магданоз по желание
1 шепа семена по желание
олио от тиквени семки по желание
Начин на приготвяне:
Картофите, тиквата и морковите се обелват, нарязват се на кубчета и се слагат в тенджера заедно с нарязания лук и олио според вкуса. Налива се малко вода или смес от вода и бяло вино, течността трябва да е около 3 пръста под зеленчуците. Добавят се сол и черен пипер и се вари до пълно омекване на всички зеленчуци. След като зеленчуците са сварени, супата се пасира заедно със сметаната. Подправя се отново със сол, черен пипер, слага се индийско орехче и по желание магданоз.
Филето се нарязва на ивички, които се посоляват, поръсват се с черен пипер и се посипват с брашно. В тиган се загрява малко олио и месото се изпържва до златисто.
Супата се разпределя в купи/чинии и във всяка се слага от пърженото филе. Поръсва се по желание с пресен магданоз и/или запечени семена и се покапва по желание с олио от тиквени семки.