Тиквички с лук и домати на фурна
Необходими продукти:
1 кг тиквички
400 г домати
3 глави лук (може и пресен)
100 мл олио
50 г масло
2-3 стръка пресен чесън
сол
копър
брашно
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да престоят малко. Изчистеният и нарязан на дребно лук се задушава в олиото. Прибавят се и част от нарязаните на дребно домати и нарязаният на ситно чесън. Задушаването продължава още около десетина минути. На дъното на намаслена тавичка се поставят част от тиквичките, които са оваляни в брашно. Върху тях се изсипва от доматената смес. Така се реди до свършване на продуктите. Най-отгоре се нареждат нарязани на шайби домати. Ястието се наръсва с копър и разтопено масло. Пече се до готовност.
* По желание ястието може да се залее със смес от разбити яйца и размито в топла вода брашно.
* Малко преди да са готови, може да се наръсят с настърган кашкавал.