Свински кебап със сини сливи
Необходими продукти:
1 кг свинско месо от плешка
50 г солена сланина
4 глави лук
2 стръка праз лук
2 моркова
1 глава целина
2-3 скилидки чесън
100 г сушени сини сливи
100 мл сливова ракия
2 сухи сладки или люти чушки
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете лука на полумесеци. Посипете го със захар и го намачкайте. Сухите сливи накиснете в топла вода и една малка троянска сливова ракия. Нарежете сланината на ситно и я сложете в тиган да се позапържи заедно с малко олио, за да не прегаря. Към нея добавете лука и намалете котлона. Когато лукът е омекнал, добавете праза, нарязан на кръгчета. Настържете целината и морковите, добавете ги в тигана и оставете всичко да се позадуши. Накиснете сухите чушки във вряла вода и след това ги наситнете. Заедно със сините сливи ги добавете в тигана с лука. Нарежете свинското на кубчета. Подправете го със сол, черен пипер и олио и го изпържете в друг тиган. След това го сложете при лука, оставете да се позапържи още малко и да се обединят вкусовете и сервирайте.