Заек по ловджийски
Необходими продукти:
заешко месо – 1,5 кг
мазнина - 250 мл
лук - 5 глави
моркови - 2 броя
целина
доматено пюре - 1 с.л.
брашно - 1 с.л.
вино - 100 мл
дафинов лист
черен пипер
лимони
гъби - 50 г
тиквички - 1 брой
лук - 500 г
бекон - 80 г
оцет - 1 л
сол
чесън - 8 скилидки
пащърнак - 1 корен
магданоз - 1-2 корена
канела
бахар
карамфил
Начин на приготвяне:
Приготвя се марината от 1 л вода и 1 л оцет, прибавя се 1 глава лук, нарязана на четири равни части, 1 морков, малко целина, един корен пащърнак, един-два корена магданоз, 7-8 скилидки чесън, 2-3 дафинова листа, 7-8 зърна черен пипер, бахар, карамфил, канела и сол. Всичко заедно се вари 15-20 минути, прецежда се през цедка и се оставя да изстине.
След като се изкисне в марината, заекът се измива, нарязва се на късове, които се запържват до зачервяване в сгорещена мазнина. Запърженото месо се изважда от мазнината, а в нея се задушават последователно лукът, морковите, половин глава целина, нарязани на дребни кубчета, и нарязаната тиквичка. Прибавя се доматеното пюре и накрая брашното.
Запръжката се разрежда с 100 мл вино и бульон, добавят се сол, дафинов лист, черен пипер, няколко лимонени резенчета, изчистени и измити пресни гъби, изчистените малки глави лук (арпаджик) и едно парче нарязан на дребни кубчета бекон, предварително леко запържен.
Връща се запърженото месо в съда, който се уплътнява добре, и се слага във фурната да се задушава около 2 часа.