Запечена кайма с картофи и гъби
Необходими продукти:
1/2 кг кайма
4 средно големи картофа
200 г гъби
4 яйца
100 г шунка или друг колбас
2-3 кисели краставички
маслини
1 глава лук
100 г кашкавал
сол, куркума, риган, розмарин
Начин на приготвяне:
Разпределяме каймата, омесена с черен пипер и сол, в правоъгълна тавичка, като я повдигаме и по стените. Сваряваме и обелваме картофите. Пасираме ги и овкусяваме със сол.
Разстиламе картофеното пюре на пласт върху каймата. Запържваме сварените и нарязани гъби с нарязания лук до златисто. Прибавяме нарязаните колбас, маслини и краставички.
Овкусяваме с подправките и разпределяме сместа върху пюрето. Оформяме в сместа четири гнезда с помощта на лъжица и чукваме в тях по едно яйце.
Печем ястието в предварително загрята фурна на 250 градуса. След като се забулят яйцата, настъргваме отгоре кашкавал и допичаме до златисто.