Крем с тиква и бял шоколад
Необходими продукти:
1 кг тиква (непочистена)
100 г захар
50 мл тъмен ром
1 ванилия
1/4 ч. л. канела
1 щипка индийско орехче
300 г цедено кисело мляко
200 мл животинска сметана
150 г бял шоколад
80 г захар
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства и се нарязва на парчета. Полива се с рома, поръсва се със захарта и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, докато омекне - около 30 минути. Оставя се леко да се охлади и се пюрира. Овкусява се с канелата, индийското орехче и ванилията. Шоколадовият крем се приготвя, като шоколадът се разтопява и се смесва с цеденото кисело мляко, като се разбърква постоянно. Животинската сметана се разбива със захарта. Прибавя се към шоколадовата смес и се разбърква отново. В стъклени чаши се сипва ред шоколадов крем и ред тиквен крем.