Ловджийска баш мераклийска капама
Необходими продукти:
100 мл олио
3 бр. пуешки бутчета
500 г телешко месо
150 г пушена наденица
200 г суджук
1 кисела зелка
2 ч.ч. домати от консерва
2 глави стар лук
2 стръка праз
3-4 скилидки чесън
5-6 сухи червени чушки
80-100 г сухи горски гъби
300 мл червено вино
1 ч.л. черен пипер на зърна
1 ч.л. смлян черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Ястието се приготвя в голям глинен гювеч. В част от олиото се запържват пуешките бутчета. Когато са готови, се слагат в гювеча. Телешкото месо се слага сурово. Празът се задушава и се прибавят сухите чушки, нарязани на едри парчета, и се запържва още малко. Добавя се към месото в гювеча.
Пушената наденица и суджукът се нарязват и се затоплят за няколко минути в тиган с малко мазнина се добавят в гювеча. Лукът се задушава, добавят се доматите и чесънът. Вари се за 5-6 минути и се изсипва в гърнето.
Зелката се нарязва, слага се в гювеча и се добавят и гъбите, виното и подправките. Омесва се меко тесто от брашното и 250-300 мл вода и се него се облепва плътно ръбът на капака, така че да не излиза пара оттам. Гювечът се пече на умерена температура около един час, след което температурата се увеличава на 250 градуса за 30-40 минути.